Vaření v páře nadchne nejen dietářky

vaření v páře na plotně
zdroj: pexels.com

Pečete, smažíte nebo grilujete? Máme pro vás tip na další úpravu masa a zeleniny, kterou snadno využijete ve své kuchyni. Jde o vaření v páře. Právě to se dnes považuje za jednu z nejzdravějších kuchyňských úprav. Potraviny připravené na páře jsou výživově hodnotnější, protože obsahují více minerálů a vitamínů, jsou snadno stravitelné a často i lépe vypadají. Protože jíme nejen ústy, ale i očima, může mít i vizuální zpracování jídla ovlivnit jeho chuť.

Proč vařit v páře

Hlavní důvody jsme už uvedli. Vaření v páření si oblíbí nejen všichni příznivci zdravého životního stylu, ale i gurmáni, kterým takto připravené pokrmy určitě zachutnají. Vaření v páře je k jídlu šetrné a to si tak zachová maximum živin – vitamínů, minerálů, antioxidantů či esenciálních mastných kyselin.

Nehrozí, že by potraviny byly karcinogenní, jak se může stát například u smažení nebo pečení, zkrátka vždy, když se jídlo připálí. Protože se při vaření v páře nepoužívají žádné další tuky, je jídlo lehce stravitelné a dietní.

Bojíte se, že bude připravený pokrm mdlé chuti? Ochutit ho můžete nejen solí a pepřem, ale také bylinkami, které jsou pro tuto kuchyňskou úpravu ideální.

Jak vařit v páře

Existuje několik způsobů, jak si jídlo v páře připravit. Můžete využít speciální parní hrnec, který má obvykle několik pater, v nichž lze připravovat maso, zeleninu nebo třeba brambory. Pro každou potravinu je určeno jiné patro hrnce, protože každá potravina je jinak časově náročná na přípravu.

Další levnější možností je použití speciální parní vložky, kterou dáte do normálního hrnce na plotnu a do této vložky pak umístit maso či zeleninu (tato vložka se často využívá i pro ohřev houskových knedlíků).

Pokud připravujete zeleninu, nakrájejte ji na malé kousky. Maso zase upravte na tenké plátky. Nejblíže zdroji tepla by měly být tvrdší potraviny, které vyžadují delší dobu vaření. Hrnec stačí naplnit vodou a počkat, až bude vše hotové. Jak se co dlouho vaří?

  • 5 až 10 minut vyžadují potraviny jako hrášek, houby, špenát nebo rajčata,
  • za 10 až 15 minut připravíte ryby, kuřecí maso, brokolici, květák, pórek, chřest nebo mraženou zeleninu,
  • 20 až 30 minut se vaří brambory, mrkev, fazole nebo celer.

Na co si dát při vaření v páře pozor

Parní hrnec zbytečně nepřeplňujte vodou, protože hrozí, že přeteče a voda se vylije na pracovní desku. Pokud používáte klasický hrnec, neměla by být parní vložka potopená, protože pak budete potraviny vařit ve vodě, nikoliv v páře.

Naopak když dáte vody málo a ona se odpaří, můžete si hrnec zničit. Speciální parní hrnce mají většinou vyznačenou risku, jak hodně vody máte na daný čas použít.

Pokličku z hrnce během vaření sundávejte opatrně. Pára je totiž velmi horká a snadno vás opaří.